Obiective turistice

Activităţi

Pensiunea Mraconia oferă condiţii excelente pentru activităţi de grup! Locaţia potrivită pentru teambuilding-uri.

Raiul iubitorilor de pescuit - pot fi organizate partide de pescuit sportiv (pentru crap, şalău, somn, biban, avat, plătică şi alte tipuri de peşti de apă dulce) şi/sau participarea la partide de pescuit comercial.

Deliciul amatorilor de senzaţii tari, a cicliştilor montani, a motocicliştilor off-road, zona este numai bună de explorat datorită drumurilor forestiere.

Locul ideal pentru vânătorii profesionişti, care pot participa la partidele organizate în zonă (vânătoare de mistreţ şi cerb).

Obiective turistice

Din vremea filosofului grec Herodot până în zilele noastre, este o întreagă istorie care aşteaptă să fie dezvăluită celor care poposesc în Valea Dunării sau Clisura Dunării cum i se mai spune. În această superbă zonă sunt multe de vizitat, obiective pline de semnificaţie.

Vă propunem şi câteva trasee turistice pe care le puteţi parcurge în Cazane:

  • Vârfurile de munte Ciucaru Mare şi Ciucaru Mic - trasee marcate;
  • Drumeţie la cascadă de pe răul Ponicova, cu ascensiunea pe Szbag;
  • Vizitarea localităţilor cu populaţie de etnie cehă: Eibental şi Baia Nouă;
  • Incursiune în Peşteră Ponicova.

În această superbă zonă sunt multe de vizitat, obiective pline de semnificaţie. Iată recomandările noastre:

Mănăstirea Mraconia

Mănăstirea Mraconia se află în cel mai frumos defileu al Dunării, în Cazanele Dunării, pe locul unui fost punct de observaţie şi dirijare a vaselor, unde datorită adâncimilor mari şi a stâncilor colţuroase din adâncuri se formează vârtejuri mari, parcă ar fierbe apa în cazane.

Vechiul lăcaş construit în 1523 (după unii) sau 1453 (după alţii) era pe valea Mrăcuniei într-un loc ascuns pitoresc (mraconia înseamnă loc ascuns). Se ştie că în timpul războiului ruso-austro-turc(1787-1792) a fost distrusă. În anul 1823 s-a găsit, între ruinele mănăstirii, sigiliul vechi cu inscriptia slavona: "Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735".

În 1931 s-a început reconstruirea mănăstirii cu acoperiş de şindrilă, dar tot ce s-a construit a fost înghiţit în anul 1967 de apele lacului Porţile de Fier. După acest eveniment mănăstirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruită. A devenit Mănăstirea de sub ape, Mraconia. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici actuale. De la mănăstirea veche se mai păstrează doar uşile împărăteşti şi o candelă, care se află în muzeul parohial de la Eşelniţa.

Statuia lui Decebal

Statuia regelui dac Decebal este situată pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubovan, zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, unde fluviul este cel mai adânc: 120 de metri.

Înălţimea statuii are de 55 m, aceasta fiind cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa.

Ea a fost sculptată după modelul celei din stânca Muntelui Rushmore din statul american South Dakota și este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar șase metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea legendarului Colos din Rhodos.

Chiar în fața statuii, pe malul sârbesc, se găsește de aproape 2000 ani o placă memorială antică ("Tabula Traiana")

Mănăstirea Sf. Ana

De pe DE 70 (Bucureşti-Timişoara) se poate vedea ctitoria gazetarului interbelic Pamfil Şeicaru. Mănăstirea Sfânta Ana este aşezată pe Dealul Moşului, cea mai mare altitudine din împrejurimile Orşovei, şi „veghează” asupra confluenţei Golfului Cerna cu Dunărea.

Din Orşova şi până la mănăstire sunt 3 km de urcat pe Dealul Moşului. Sublocotenenţii Pamfil Şeicaru şi Petre Găvănescu au scăpat teferi în acest loc de atacul unui obuz în timpul luptelor din Primul Război Mondial. În semn de recunoştinţă, Pamfil Şeicaru a promis că va construi o mănăstire. Construcţia (1936-1939) a presupus pietruirea unui drum prin pădure, din centrul vechi al Orşovei până la mănăstire. Pe „Drumul eroilor”, cum avea să fie numit, au fost amplasate bănci şi troiţe pe care erau însemnări despre regimentele de luptă din 1916, acestea fiind distruse ulterior.

Tabula Traiana

Tabula Traiana este o placă memorială ridicată de împăratul Traian în cinstea victoriei Imperiului Roman asupra regatului dac în urma celui de-al Doilea Război Daco-Roman (105 - 106). Acest vestigiu consemneaza începutul drumului suspendat al lui Traian pe teritoriul Daciei (40 km).

Zece tabule au fost dăltuite in defileu, dintre care doar Tabula Traiana se mai conservă, iar patru se pastrează în desene și stampe din sec.al xviii-lea și al xix-lea, restul fiind distruse. În 1856, atunci când apa nu avea același nivel cu cel de azi, se spune că se puteau vedea 4 tabule din cele 10. Pe malul românesc exista o copie a celei de pe malul sârbesc.

Tabula de 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime este fixată în piatră. Pe ea sunt reprezentați doi delfini plutind și un vultur pe cer. De-a lungul timpului Tabula a fost afectată în timp de fenomene ale naturii, iar pentru a nu fi acoperită de ape, odată cu construirea barajului de la Porțile de Fier, a fost ridicată cu aproximativ 30 m.

Pe Tabulă este inscripţionat:

"IMP. CAESAR. DIVI. NERVAE. F NERVA TRAIANVS. AVG. GERM PONTIF MAXIMUS TRIB POT IIII
PATER PATRIAE COS III MONTIBVUS EXCISI(s) ANCO(ni)BVS SVBLAT(i)S VIA(m)"

Textul în limba latină a fost tradus și interpretat de Otto Benndorf:

„Împăratul Nerva fiul divinului Nerva, Nerva Traian, Augustus, Germanicus, Pontifex Maximus, investit de patru ori ca Tribun, Tatăl Patriei, Consul pentru a treia oară, excavând roci din munți și folosind bârne de lemn a făcut acest pod”

Mănăstirea Vodiţa

Situata in apropierea Dunarii, pe valea raului Vodita, la doar 8 km fata de orasul Orsova si la 17 km fata de orasul Drobeta Turnu Severin, Manastirea Vodita este pozitionata in unul dintre cele mai frumoase peisaje naturale, departe de civilizatie. Purtand hramul “Nasterii Maicii Domnului” si cel al “Sfantului Antonie cel Mare”, Manastirea Vodita este pozitionata pe vatra fostului sat Varciorova, la doar un kilometru departare de Dunare.

Manastirea Vodita se bucura de statutul de prim asezamant monahal care se administra autonom (conform canoanelor stabilite de Sfantul Vasile cel Mare), iar din punct de vedere documentar aceasta primeste statutul de cea mai veche ctitorie voievodala.

 

Confort interior

Confortul interior al Pensiunii Mraconia este subliniat de: 10 camere duble si matrimoniale, cu baie proprie, destinate unor 20 de locuri de cazare; 2 bucatarii si 2 livinguri; Televizor; DVD Player; Radio; Conexiune internet; Climatizare, Telefon, 4 balcoane; Balansoar; Terasa; Foisor; Punct sanitar dotat inclusiv cu antiviperin; Parcare (10 locuri)

vezi tarifele noastre
frunza stanga frunza dreapta